Casa Mraco

Casa Mraco

O pensiune deosebita, intr-un peisaj mirific !

Plimbare cu barca

Plimbare cu barca

Hai la o plimbare cu barca la Cazane !

Dunarea

Dunarea

Peisaj plin de verdeata pe malul Dunarii, la Mraconia.

Foisor

Foisor

Relaxeaza-te in foisor, acolo unde linistea se aude!

Poienita

Poienita

Hai la un picnic in poienita din spatele pensiunii.

Plimbare cu barca cu motor

Plimbare cu barca cu motor

Viziteaza cele mai frumoase obiective turistice, la bordul unei barci cu motor!

Pod la Mraconia

Pod la Mraconia

Decor unic la Mraconia !

Orsova

Orsova

Vedere panoramica de la Manastirea Sf. Ana.

Om de zapada

Om de zapada

Hai sa facem un om de zapada in spatele pensiunii!

Monument istoric

Monument istoric

Monumente istorice deosebite, la Cazane.

Camere deosebite

Camere deosebite

Petrece cateva zile de neuitat in conditii deosebite!

 

Despre pestera Veterani din Cazanele Dunarii

La pestera Veterani nu se poate ajunge decat pe apa. Fiind cunoscuta sub mai multe denumiri printre care si Pestera lui Veterani sau Pestera Piscabara, grota se situeaza la o inaltime de aproximativ 70 de metri peste apa, avand o lungime totala de 173 de meri si la latime de in jur de 40 de metri. Pestera are originea numelui dupa numele lui Veterani, care era aghiotantul lui Ianovici, si comandantul armatei austriece care era cantonata in Caransebes si care refortifica pestera pana la finalul secolului XVII.  Pestera este reprezentativa pentru ideea de turism in Cazanele Dunarii.

Legendele din acest loc spun ca prin fisura din peretele pesterii, dimineata intra si o raza de soare ce cade exact pe altarul pe care dacii obisnuiau sa scarifice pasarile pe care le dadeau ofranda zeilor. Povestea pare sa se confirme de cantitatea destul de mare de oase de pasari care au fost gasite de catre arheologi in interiorul pesterii. Romanii, fiind impresionati de aceasta istorie, dar si pentru ca grota oferea un bun loc de supraveghere a navigatiei pe fluviu, au ridicat si ei ziduri inauntru, au facut intarituri si au transformat pestera intr-o mini cetate, careia i-au pus numele Peth.

In 1400 imperiul austriac ridica si o fortareata in aceasta zona. In anul 1692 aceasta fortareata era condusa de generalul austriac de origine italiana, Veterani. La finalul secolului XVII Imperiul Austriac a ridicat peste ruine ziduri groase de 2 m si inalte de 5 m si au facut un avanost militar fortificat. Grota putea sa adaposteasca cel mult 250 de militari si era utilizata ca si refugiu pentru atacurile turcesti din perioada respectiva. Fantana aflata in centrul grotei a fost facuta de prizonierii truci. Pestera este si un adapost al haiducilor din perioada celor doua razboaie mondiale, si era utilizata drept adapost pentru hrana si munitie.